بیماریهای گل ارکیده

بیماریهای گل ارکیده

گل ارکیده از گیاهان آپارتمانی پرطرفدار است که به علت گلهای خاص و زیبایش اکثر افراد به نگهداری از آن در منازل و یا محیط های کاری روی آورده اند. یکی از نگرانی های افرادی که از گل ارکیده نگهداری می کنند بروز مشکلات و بیماری های مختلف برای این گل است. در این مقاله قصد داریم شایع ترین بیماریهای گل ارکیده را به همراه راه های درمان انواع بیماری گل ارکیده را شرح دهیم.

شایع ترین بیماری های گل ارکیده

عدم گلدهی و شکوفا نشدن گل ارکیده

زمان گلدهی گل ارکیده معمولا از اواخر پاییز شروع شده و تا پایان زمستان و اوایل بهار ادامه دارد و پس از آن دوره استراحت گیاه است که گلهای آن ریزش کرده و برای مدتی بدون گل خواهد بود. پس از طی دوره استراحت مجدد گیاه وارد دوره رویشی جدید شده و گلدهی آن آغاز خواهد شد، پس چند ماه گل نداشتن ارکیده طبیعی است. گل ارکیده برای اینکه بتواند گلدهی مناسبی داشته باشد نیاز به محیط نسبتا گرم و مرطوب دارد، اگر محیط بیش از حد گرم و خشک باشد گلدهی گیاه متوقف می شود. نور کم نیز می تواند یکی دیگر از عوامل عدم گلدهی گل ارکیده می شود. ارکیده را در مکانی قرار دهید که نور طبیعی ولی غیر مستقیم داشته باشد تا غنچه ها بتوانند گلدهی داشته باشند.

شایع ترین بیماری های گل ارکیده
همچنین گیاهان آپارتمانی گلدار همچون گل ارکیده برای گلدهی با کیفیت تر نیاز به کود مناسب دارند. لازم است برای ارکیده برنامه کوددهی تنظیم شود و از کودهای مخصوص گل ارکیده جهت گلدهی بیشتر استفاده کرد. البته دقت کنید زمانی باید کوددهی را آغاز کنید که ارکیده گل و غنچه نداشته باشد اگر ارکیده را در زمانی که هنوز گل و غنچه بروی ساقه دارد کوددهی کنید موجب ریزش گل و غنچه ها می شود. بهترین زمان برای کوددهی ارکیده پس از پایان گلدهی و ریزش گلهای آن است. دقت کنید که گیاه را بیش از حد کود ندهید یکی از دلایل عدم گلدهی کود بیش از حد می باشد که موجب سوختگی گیاه شده و گل دادن آن را دچار اختلال می کند.

سقوط ساقه گل ارکیده

زیبایی گل ارکیده به برافراشته بودن ساقه آن است از این رو استوار بودن ساقه گل ارکیده حائز اهمیت است. یکی از مشکلات اصلی که ممکن است برای گل ارکیده پیش آید افتادگی و سقوط ساقه آن است که علت این امر می تواند ضربه شدید در زمان جا به جایی و یا آبیاری بیش از حد باشد البته افتادگی ساقه دلایلی دیگر همچون پوسیدگی ریشه و طوقه هم می تواند داشته باشد. برای اینکه ساقه گل ارکیده استحکام و استوار بودن خود را حفظ کند لازم است که تکیه گاه یا قیم برای گیاه قرار دهید و ساقه ها را به تکیه گاه ببندید. در صورت قرار ندادن تکیه گاه مناسب برای ساقه های گل ارکیده با کوچک ترین ضربه ساقه ها آسیب دیده و دچار شکستگی می شوند.

شایع ترین بیماری های گل ارکیده

پوسیدگی ریشه گل ارکیده

گل ارکیده به رطوبت بالا نیاز دارد ولی به معنی آبیاری بالا نیست، برخی افراد به اشتباه برای بالا بردن میزان رطوبت گل ارکیده از آبیاری بیش از حد استفاده می کنند که در صورت آبیاری بیش از حد ریشه و طوقه گل ارکیده دچار پوسیدگی می شود. پوسیدگی ریشه گل ارکیده بسیار رایج است و سریع تمام قسمت های ریشه را در بر می گیرد که در نهایت موجب شل شدگی و افتادگی ساقه گل ارکیده می شود. برای درمان پوسیدگی ریشه بررسی کنید که پوسیدگی در چه مرحله ای است، اگر فقط قسمت های کوچکی از ریشه را درگیر کرده با استفاده از قارچ کش می توانید پیشروی پوسیدگی را متوقف کنید ولی اگر پوسیدگی تمامی قسمت های ریشه و حتی قسمتی از طوقه گیاه را درگیر کرده باشد امکان متوقف کردن آن وجود ندارد.

شایع ترین بیماری های گل ارکیده

زرد شدن برگ های گل ارکیده

زرد شدن برگ گل ارکیده به چند دلیل اتفاق می افتد. یکی از دلایل زرد شدن برگهای ارکیده آبیاری بیش از حد است که در مدت زمان کوتاهی موجب زرد شدن برگها می گردد. نور بیش از حد نیز موجب زرد شدن برگ ارکیده می شود. گل ارکیده نیاز به نور بالایی ندارد و فقط ریشه آن برای رشد مناسب نیاز به نور دارد که برای اینکار بهتر است ارکیده را در گلدان های شیشه ای نگهداری کنید که ریشه آن نور دریافت کند. همانطور که نور بیش از حد موجب زرد شدن برگ های گل ارکیده می شود نور کم هم باعث بروز همین مشکل می شود. بهترین مکان از لحاظ میزان دریافت نور برای ارکیده مکانی نیم سایه با نور طبیعی ولی غیرمستقیم است.

سیاه شدن برگ های ارکیده

اگر محیط نگهداری گل ارکیده بیش از حد سرد باشد برگ های آن به مرور زمان سیاه و پلاسیده می شوند. یکی دیگر از دلایل سیاه شدن برگهای ارکیده آبیاری بیش از حد و ریختن آب بروی برگهای آن است. در زمان آبیاری دقت کنید که به هیچ عنوان آب بروی برگها ریخته نشود و مکانی را برای ارکیده در نظر بگیرید که نسبتا خنک باشد و بیش از حد سرد نباشد.

خشک شدن غنچه های گل ارکیده

یکی از دلایل اصلی برای خشک شدن غنچه های گل ارکیده و برگهای آن محیط گرم و خشک است. همانطور که گفته شد ارکیده از جمله گیاهانی است که نیازمند مکانی مرطوب است. اگر محیط خشک باشد غنچه های جدید ارکیده خشک شده و دچار ریزش می شوند که در نهایت گلدهی ارکیده را بسیار ضعیف خواهد کرد.

حمله تریپس به گل ارکیده

تریپس از آفات رایج گل ارکیده است که در زمانی کوتاه موجب صدمه جدی به گل ارکیده می شود. تریپس به جوانه های گل ارکیده حمله کرده و اجازه نمی دهد که جوانه ها به درستی رشد کنند و شروع به تغذیه از گیاه می کند. تریپس از بافت برگ ها تغذیه کرده و موجب سوراخ کردن برگ های ارکیده می شود. برای مبارزه با تریپس حتما به گیاهپزشک مراجعه کرده و طبق دستور گیاهپزشک از سموم آفت کش مناسب استفاده کنید.

سیاه شدن برگ های ارکیده

بیماری قارچی فوزاریوم

فوزاریوم از بیماری های قارچی است که موجب صدمه زدن به بافت های گیاهی شده و ریشه و طوقه گیاه را دچار آسیب جدی می کند. زمانی که گل ارکیده به فوزاریوم آلوده شود ریشه ها پوسیده شده و برگ های آن سیاه می شوند. برای مبارزه با فوزاریوم ریشه گیاه را کاملا بررسی کنید که تمامی قسمت ها را درگیر کرده یا خیر، اگر میزان پیشروی بیماری زیاد باشد لازم است از قارچ کش های مخصوص مبارزه با این بیماری استفاده کنید. ولی اگر پیشروی قارچ زیاد نباشد می توانید قسمت های آسیب دیده را حذف کنید و گیاه را به گلدان جدید منتقل کنید.

بیماری قارچی بوتریتیس

گل ارکیده از جمله گل هایی است که بسیار مورد حمله آفات و بیماری های مختلف قرار می گیرد. بیماری قارچی بوتریتیس از بیماریهای شایع گل ارکیده است که در صورت پیشروی موجب ظاهر شدن لکه های کوچک خاکستری و سفید رنگ بروی گل ارکیده می شود. در ابتدای فعالیت این بیماری لکه ها به صورت نقاط کوچک هستند و هرچه پیشرفت کند لکه ها بزرگتر می شوند که زیبایی ظاهر گل ارکیده را از بین خواهد برد. برای مبارزه با بوتریتیس گل های آلوده شده را از ساقه جدا کنید و گیاه را در مکانی قرار دهید که تهویه هوا به خوبی انجام شود و گیاه اکسیژن تازه دریافت کند همچنین سعی کنید تا زمانی که گیاه درگیر این بیماری است رطوبت محیط نسبتا کمتر شود. در نهایت به گیاهپزشک مراجعه کرده و طبق دستور گیاهپزشک از قارچکش مخصوص مبارزه با این بیماری استفاده کنید.

نظرات بازدیدکنندگان