روش نگهداری گل برگ انجیری
گیاه برگ انجیری با نام علمی Monstera Deliciosa از گیاهان آپارتمانی مقاوم با برگ های پهن و جذاب است. برگ های آن دارای شکاف و بریدگی های زیبایی است که جلوه بی نظیری به فضای منزل می بخشد. برگ انجیری از گیاهان آپارتمانی رطوبت پسند است. شکاف هایی که روی برگ های این گیاه ایجاد شده است به دلیل آن است که در زادگاهش از آسیب سیل و باران های شدید در امان بماند. اگر این گیاه در محیطی با شرایط مطلوب قرار بگیرد ارتفاع هر کدام از برگ های آن به بیش از 15 متر خواهد رسید.
شرایط نگهداری گیاه برگ انجیری
آبیاری
گیاه برگ انجیری به دو تا سه بار آبیاری در هفته نیاز دارد. حتما دقت کنید که در فاصله بین دو آبیاری خاک گلدان نسبتا خشک شود. به هیچ وجه زمانی که خاک گیاه مرطوب است مجدد اقدام به آبیاری نکنید. آبیاری بیش از حد موجب فساد ریشه و ایجاد قارچ می شود.
نور
نور مناسب برای گیاه برگ انجیری نور غیر مستقیم و فیلتر شده است. این گیاه نیاز به نور بالا با تابش مستقیم آفتاب ندارد. کافیست برگ انجیری را در مکانی قرار دهید که نور غیر مستقیم طبیعی دریافت کند تا رشد مناسبی داشته باشد. اگر این گیاه را نزدیک پنجره نگهداری می کنید، بهتر است با استفاده پرده نور فیلتر شود تا اشعه آفتاب مستقیم بر روی برگ ها نتابد. تابش اشعه آفتاب بروی برگ ها به مرور زمان موجب زرد شدن یا سوختگی برگ ها می شود. بهترین مکان برای این گیاه پنجره های شمالی است.
رطوبت
برگ انجیری از گیاهان رطوبت پسند است و در رطوبت بالا، مطلوب رشد خوبی خواهد داشت. بهتر است که در فصول گرم سال، به صورت روزانه با آب بدون کلر غبارپاشی شود. آب کلر دار و لوله کشی موجب ایجاد لکه روی برگ های گیاه می شود به همین دلیل در زمان غبارپاشی از آب بدون کلر و تصفیه شده استفاده کنید. علاوه بر غبارپاشی با استفاده از دستگاه های بخور هوای سرد و یا ایجاد جزیره در زیرگلدانی نیز می توانید رطوبت مورد نیاز گیاه برگ انجیری را تامین کنید.
دما
دمای ایده آل برای گیاه برگ انجیری بین 20 تا 28 درجه سانتیگراد است. اما به طور کلی برگ انجیری نسبت به تغییرات دما و اختلاف دمای محیط مقاوم است. اگر این گیاه در مکانی نگهداری می شود که بیش از حد گرم است، لازم است که آبیاری و رطوبت آن افزایش پیدا کند تا گیاه دچار سوختگی نشود.
خاک
بهترین خاک برای گیاه برگ انجیری ترکیب پیت موس، پرلیت و کوکوپیت است. بهتر است از خاک باغچه برای این گیاه استفاده نکنید. خاک های باغچه معمولا دارای بذر و لارو حشرات و آفات است که موجب صدمه به ریشه گیاه می شود. استفاده از خاک های استرلیزه و بهداشتی عمر گیاه را طولانی تر کرده و گیاه را از ابتلا به انواع بیماری ها و آفات حفظ می کند.
تغذیه
برگ انجیری به واسطه برگ های پهن و سایز نسبتا بزرگی که دارد، لازم است برنامه تغذیه داشته باشد تا رشد مطلوبی داشته باشد. بهترین فصل برای کوددهی این گیاه فصل بهار و تابستان است. کودهای کامل مایع مخصوص گیاهان آپارتمانی از بهترین کودها برای این گیاه است. در فصول بهار و تابستان، هر یک ماه یک بار گیاه را با کودهای کامل تغذیه کنید. برای مصرف کودهای مایع حتما طبق دستور مصرف که بروی بسته بندی درج شده است عمل کنید. استفاده بیش از حد کود موجب مسمومیت و صدمه به گیاه می شود.
تکثیر
گیاه برگ انجیری به روش های مختلفی تکثیر می شود. یکی از معروف ترین روش های تکثیر این گیاه، تکثیر به وسیله قلمه ساقه است. برای تکثیر برگ انجیری به وسیله قلمه ساقه، لازم است در فصل بهار یک شاخه از گیاه را که دارای 3 گره و حداقل 2 تا 3 برگ است جدا کنید. پس از آن قلمه را در بستر هورمون ریشه زایی یا ماسه قرار دهید تا قلمه ریشه دار شود.
قلمه ها را در مکانی با نور غیرمستقیم و مرطوب قرار دهید. اجازه ندهید که قلمه ها خشک شوند و مرتب قلمه را اسپری کنید. برای اینکه رطوبت مورد نیاز قلمه تامین شود، می توانید از کیسه های پلاستیکی استفاده کنید. فقط دقت کنید که چند سوراخ در کیسه پلاستیکی ایجاد کنید تا عمل تهویه و اکسیژن رسانی به قلمه انجام شود. باتوجه به شرایط نگهداری، بین یک تا سه ماه طول می کشد تا قلمه ها ریشه دار شوند. پس از ریشه دار شدن می توانید قلمه ها را به گلدان جدید انتقال دهید.
یکی دیگر از روشهای تکثیر برگ انجیری خوابانیدن هوایی است. برگ انجیری دارای ریشه های هوایی است برای خوابانیدن هوایی لازم است که ریشه های ضخیم تر هوایی را انتخاب کنید و به همان صورت که به گیاه متصل است در خاک قرار دهید. پس از اینکه ریشه جوانه زد و ارتفاع پیدا کرد می توانید از گیاه اصلی جدا کنید و به گلدان جدید انتقال دهید.
مشکلات گیاه برگ انجیری و راه های درمان آن
لکه های قهوه ای بروی برگ ها
یکی از دلایل قهوه ای شدن برگ ها آبیاری بیش از حد است. اگر گلدان زهکش مناسب نداشته باشد و آب اضافی از گلدان خارج نشود، موجب خفگی ریشه و فساد ریشه می شود که باعث بروز لکه های قهوه ای بر روی برگ می شود. همچنین غبارپاشی زیر نور مستقیم آفتاب موجب لکه های قهوه ای در برگ می شود.
رشد کم و برگ های ضعیف
برای اینکه برگ انجیری رشد مطلوبی داشته باشد و برگهای آن سرسبزی خود را حفظ کنند نیاز به تغذیه دارد. حتما از کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی استفاده کنید. همچنین اگر محیط نگهداری برگ انجیری هیچ نور طبیعی نداشته باشد، رشد آن بسیار کم شده و برگهای آن به مرور زمان ضعیف خواهند شد.
کدر شدن رنگ برگ ها
غبارپاشی گیاه با آب کلر دار و پر املاح به مرور زمان موجب ایجاد لکه روی برگ ها می شود که در اثر ماندن لکه ها روی برگ رنگ برگ کدر شده و سرسبزی خود را از دست می دهد. برای از بین بردن لکه ها می توانید برگ ها را با الکل پاک کنید و پس از چند دقیقه با دستمال مرطوب الکل روی برگ را تمیز کنید تا الکل مدت زمان زیادی روی برگ ها باقی نماند. روغن ولک نیز برای درخشان و براق کردن برگ گیاهان آپارتمانی مناسب است.
زرد شدن برگ ها
زرد شدن برگ های این گیاه ممکن است به علت کمبود تغذیه و یا آبیاری بیش از حد باشد. اگر مدت زمان زیادی است که از برگ انجیری نگهداری می کنید و در این مدت به هیچ وجه گیاه را تغذیه نکرده اید، حتما برنامه کوددهی برای گیاه را در نظر بگیرید. در فاصله بین دو آبیاری نیز اجازه دهید خاک گلدان نسبتا خشک گردد و مجدد آبیاری کنید.
چروکیده شدن برگ ها
این گیاه نیاز به آبیاری و رطوبت نسبتا بالایی دارد. اگر در محیطی گرم و خشک قرار بگیرد و رطوبت مورد نیاز خود را دریافت نکند، طراوت و سرسبزی برگ هایش از بین می رود و برگ ها خشک و چروکیده می شوند.
سرسوختگی برگ ها
برگ انجیری از گیاهان رطوبت دوست است و نیاز به رطوبت نسبتا بالایی دارد. اگر این گیاه در مکانی گرم با رطوبت پایین قرار گیرد، برگ هایش دچار سرسوختگی می شوند. برای جلوگیری از این مشکل طبق روش هایی که ذکر شد رطوبت گیاه را تامین کنید
نظرات بازدیدکنندگان