ساده ترین روش ساخت کوکداما
ساده ترین روش ساخت کوکداما
کوکداما در زبان ژاپنی به معنی توپ خزه است. این سبک ژاپنی پرورش گیاه، که در آن گیاه درون خزه و خاک مخصوص قرار میگیرد، نیازی به گلدان ندارد. در این روش پس از قرار دادن گیاه درون خزه و خاک مخصوص، به آن نخهای کنفی میبندند و آن را آویزان میکنند. کوکه به معنی خزه و داماس به معنی توپ است. در این سبک پرورش گیاه، خزه نقش گلدان را ایفا میکند. یکی از مزایای کوکداما این است که فضایی را روی میز یا زمین اشغال نمیکند و شما میتوانید هرجایی که نور کافی برای پرورش گیاه وجود دارد، آن را آویزان کنید. البته به این معنی نیست که کوکداما را باید حتما آویزان کنید.
تشخیص آبیاری کوکداما، راحتتر از گلدان است و از آنجایی که آبیاری آن کنترل شده است، آفتهایی مثل هزارپا وکرم ندارد. کوکداما را به علت بستهبندی و رنگبندیش در هر مدل دکوراسیونی میتوان به کار برد. همچنین این روش نگهداری گل، برای کسانی که بچه کوچک یا حیوانات خانگی دارند و نگران ریختن خاک گلدان توسط حیوان و سمی بودن گیاهان هستند، بهترین روش است.
اکنون با دانستن این مزایا حتما ترغیب شدهاید که سادهترین روش ساخت کوکداما را بدانید.
آموزش ساخت کوکداما
درست کردن کوکداما بسیار راحت است و با چند بار انجام دادن به آن علاقهمند میشوید و ایدههای مختلفی برای بستن کنافهایش به ذهنتان خواهد رسید.
در سادهترین روش ساخت کوکداما به وسایل زیر نیاز دارید.
آب
برای ایجاد چسبندگی در هنگام توپی کردن خاک به آب نیاز دارید و باید دم دستتان آن را داشته باشید.
گیاه
گیاه مورد استفاده برای کوکداما بهتر است که ریشههای توپی داشته باشد. البته این روش برای رشد اکثر گیاهان مناسب است زیرا هم نور کافی به آنها میرسد و هم به خوبی از آنها نگهداری میشود.
نخ کتان
از این نخ برای اتصال خزه به انتهای کوکداما استفاده میشود.
قیچی
برای بریدن نخ به یک قیچی تیز نیاز دارید.
خزه خشک
خزهها برای جلوگیری از آسیب دیدن ریشههای گیاه به دور آنها پیچیده میشوند.
کود گیاهی
برای این که خاک گیاه تقویت شود باید به آن کود اضافه شود.
خزه اسفنجی
این خزه برای پوشاندن ریشهها استفاده میشود. با این کار رطوبت مورد نیاز حفظ میشود.
خاک بونسای
این خاک میتواند رطوبت مورد نیاز گیاه را در خود نگهداری کند.
خاک باغچه
این خاک کیفیت لازم را دارد زیرا حاوی مواد مغذی است و آب را به خوبی در خود نگهداری میکند.
مراحل ساخت کوکداما
مرحله اول
باید گیاه را با ریشه از گلدان خارج کنید و خاک اطراف ریشه را تمیز کنید. برای راحتتر انجام شدن این کار بهتر است ابتدا خاک را آبیاری کنید. در این مرحله بهتر است گیاه را در فضای باز چک کنید که آفتی نداشته باشد.
مرحله دوم
در مرحله دوم باید ریشه گیاه را با خزه اسفنجی بپوشانید. ابتدا خزهها را در آب قرار دهید سپس آنها را از آب خارج کنید و با فشار دادن، آب اضافی آن را بگیرید و بعد از آن با دقت خزهها را به دور ریشه ببندید. میتوانید به صورت اختیاری این کار را با نخ کتان انجام دهید.
مرحله سوم
مربوط به آمادهسازی خاک است. مناسبترین خاک برای کوکداما از ترکیب 4 قسمت خاک باغچه، کود گیاهی، خاک بونسای و یک لیوان آب تشکیل میشود. زمانی ترکیب خوبی دارید که خاک آماده شده شبیه خاک سفالگری شود.
مرحله چهارم
باید ریشه گیاه را به خوبی با خاک آماده شده بپوشانید و آن را به صورت یک توپ دربیاورید. اگر چسبندگی خاک برای پوشاندن ریشه کافی نبود، کمی آب به آن اضافه کنید. یکی از راهها برای پوشاندن کافی ریشهها این است که خاک را به شکل کره دربیاورید و آن را از وسط نصف کنید و ریشه گیاه را بین دو نیمکره قرار دهید و سپس آنها را به هم بچسبانید.
در چهارمین مرحله باید کره را با خزه بپوشانید. خزهها را لایه لایه به دور خاک بپیچانید و با نخ نامرئی آنها را محکم کنید. پس از آن که خزهها را با نخ نامرئی محکم کردید، نخهای کنفی را به صورت مرتب دور خزهها بپیچید به طوریکه خزهای جدا نشود. این نخها باید محکم بسته شوند چون نقش گلدان را دارند. در آخر نخی را به عنوان آویز در نظر بگیرید تا بتوانید گیاه را با آن آویزان کنید.
مرحله پنجم
باید جای مناسبی را برای کوکداما در نظر بگیرید. بهترین مکان برای این گیاه دور از نور مستقیم خورشید است.
آنچه که گفته شد، سادهترین روش ساخت کوکداما بود. بهتر است بدانید این روش برای نگهداری همه گیاهان مناسب نیست. گیاهانی که ریشههای کوچک دارند و مقاوم هستند و به آب زیاد نیاز ندارند، برای این روش مناسبتر هستند. گیاهانی با رشد زیاد و ریشههای حجیم و بزرگ برای کوکداما مناسب نیستند. همچنین گیاهانی که انتخاب میکنید، باید نیاز نوری متوسط داشته باشند و با محیط شما سازگار باشند. اگر نور منزل شما کافی نیست نباید از گیاهانی مانند پتوس ابلق استفاده کنید. در صورت داشتن این شرایط سانسوریای سبز مورد مناسبی است.
بهتر است بدانید کاکتوسها برای کوکداما مناسب نیستند زیرا ریشههای آنها در توپ گلی نمیتوانند رشد کنند و خاک کاکتوس شنی است. خزهها رطوبت زیادی را حفظ میکنند و این باعث آسیب رسیدن به ریشه کاکتوسها میشود. اگر برای کوکداما کاکتوس را انتخاب کردید، اجازه دهید یک الی دو روز آب اضافه توپ گلی بخار شود و سپس دور آن را با خزه بپوشانید.
در این مقاله درباره اینکه کوکداما چیست، سادهترین روش ساخت کوکداما و مزایای نگهداری گل به این روش گفته شد. برای این که بتوانید کوکداماهای زیباتری بسازید، ابتدا بهتر است کوکدامای کوچک بسازید تا مهارت کافی را به دست آورید. همچنین به ویژگیهای گیاهی که انتخاب میکنید دقت کافی داشته باشید که مناسب این روش نگهداری باشد.
نظرات بازدیدکنندگان