معرفی گیاه آپارتمانی پتوس
معرفی گیاه آپارتمانی پتوس مقاوم
گیاه پتوس فاقد گلدهی بوده و تمام جذابیت و زیبایی آن در رنگ سبز زیبای برگ های آن وجود دارد. این گیاه حالت پیچکی یا رونده داشته و در صورت رشد و نمو زیاد چنانچه قیم (تکیه گاه) برای آن در نظر بگیرید، به صورت پیچک وار رشد کرده که نمای بسیار زیبایی را ایجاد می کند. از گیاه پتوس می توان به صورت گلدان آویز در اتاق های منزل و یا ایجاد یک دیوار سبز زیبا در سالن های پذیرایی استفاده کرد. گیاه پتوس دارای گونه معمولی (برگ سبز خالص) و ابلق (برگ دو رنگ) می باشد. هر کدام از این گونه ها دارای زیبایی منحصر به فردی هستند. بروی ساقه های گیاه پتوس زواید تیره رنگی موجود است که محل رشد ریشه های آن است و از این زواید، گیاه ریشه زایی می کند.
انواع گونه های گیاه پتوس
از مشهور ترین نوع گیاه پتوس می توان به پتوس (پتوس طلایی) و پتوس ملکه مرمر و پتوس جید اشاره نمود. پتوس طلایی دارای برگ هایی قلبی شکل به رنگ زرد روشن است و به همین دلیل به پتوس طلایی معروف شده است. پتوس ملکه مرمر دارای برگ هایی زیبا به رنگ سبز روشن با رگه های سفید تا خاکستری است و به دلیل این که اکثرا برگ های آن به رنگ سفید و خاکستری دیده می شود به پتوس ملکه مرمر معروف شده است. پتوس جید از گونه های گیاه پتوس ابلق است که دارای برگ هایی به رنگ سبز تیره با رگه هایی به رنگ زرد و طلایی است و برگ های آن حالتی دو رنگه دارند.
پتوس طلایی
همانطور که از اسم این نوع پتوس پیداست، دارای برگهایی به رنگ زرد طلایی بوده که جلوه زیبایی دارد. این گونه نام های دیگری از جمله شیطان ایوی و یا ایوی جزایر سولومون نیز دارد. این گونه علاوه بر جزایر سولومون در بخش هایی از جنوب شرقی آسیا هم وجود دارد. چنانچه پتوس طلایی را به مدت خیلی کم در معرض نور مستقیم خورشید بگذارید، برگهای آن از رنگ زرد طلایی به سبز روشن متمایل می گردد.
پتوس ملکه مرمر
این نوع رایج ترین نوع پتوس است و رشد کند و آرامی دارد. رنگ شاخ و برگ آن متمایل به سفید است. نگهداری پتوس ملکه مرمر دشوارترین در بین سایر گونه هاست و از این رو محبوبیت این گونه کمتر از بقیه گونه ها می باشد. با این اوصاف رشد گونه ملکه مرمر در فضاهای بسیار کوچک و محدود بسیار خوب می باشد.
پتوس جید
این نوع پتوس حالتی ابلق داشته و رنگ برگهای آن سبز تیره همراه با کِرِم طلایی می باشد. جید سبز در اصل یک گونه از ملکه مرمر است که به ملکه سبز موسوم می باشد. پتوس اغلب به دمایی در حدود 16 تا 24 درجه سانتیگراد نیازمند است. اما پتوس از آنجایی که یک گیاه استوایی و گرمسیری می باشد، دماهای بالاتر از 24 درجه را بیشتر ترجیح می دهد. همچنین گیاه پتوس آویز نیازمند محیطی با رطوبت نسبتاً بالا می باشد.
تکثیر پتوس
تکثیر پتوس بسیار راحت و آسان بوده و نیازی به فرآیند پیچیده و دشواری نیست. کافیست قلمه ای از یکی از ساقه های پتوس که حداقل دارای دو برگ بوده را از گیاه جدا کرده و آن را در آب قرار دهید. دقت کنید که حتماً ساقه جدا شده از گیاه دارای زواید تولید ریشه باشد. پس از چند روز قلمه شروع به ریشه زایی نموده و پس از آن شما می توانید گیاه را به خاک انتقال دهید. گیاه پتوس از جمله گیاهانی است که قادر به رشد و نمو هم در بستر خاک و هم در آب می باشد. به همین دلیل اگر از گیاه پتوس قلمه تهیه کرده اید و قلمه را در آب ریشه دار کردید می توانید قلمه ریشه دار شده را به بستر خاکی انتقال ندهید و آن را در یک گلدان شیشه ای نگهداری کنید. گیاه پتوس به راحتی در آب ریشه دار خواهد شد و به رشد خود ادامه خواهد داد.
نور پتوس
نگهداری از پتوس مانند تکثیر آن بسیار راحت و آسان می باشد. این گیاه نیازمند نور و آب کافی می باشد. نیاز آبی این گیاه معمولی است. همچنین پتوس نیاز مبرمی به نور کافی دارد اما نور کم را هم می تواند تحمل کند. حتماً دقت بفرمایید که پتوس نباید در نور شدید مستقیم قرار گیرد. بلکه نور آن باید غیر مستقیم باشد. نور شدید سبب سوختگی برگهای آن خواهد شد. البته دقت داشته باشید که نور خیلی کم موجب رنگ پریدگی بیش از اندازه برگها شده و این امر ممکن است تا حدود زیادی از زیبایی پتوس بکاهد. پس بهتر است این گیاه را نزدیک به پنجره های ضلع جنوبی و یا شرقی ساختمان که دارای نور کافی و مناسب هستند قرار دهید.
چنانچه پتوس را در خارج از فضای خانه نگهداری می کنید، دقت کنید که حتماً در سایه باشد. زیرا این گیاه اساساً گیاهی سایه پسند می باشد. برگهای پتوس میزان نور کم را با روشن تر کردن رنگ سبز خود تا حدودی جبران می کنند. اما این کمبود نور نباید خیلی ادامه پیدا کند زیرا نهایتاً رنگ برگها کاملاً زرد شده و گیاه از بین خواهد رفت.
آبیاری پتوس
دقت داشته باشید که خاک پتوس نباید طولانی مدت خشک بماند و همیشه باید مرطوب باشد. البته به هیچ عنوان خاک نباید حالت اشباع از آب یا به اصطلاح غرقابی به خود بگیرد. زیرا این امر موجب پوسیدگی ریشه و نهایتاً از بین رفتن گیاه خواهد شد. بهترین زمان آبیاری پتوس هنگامی است که خاک گیاه کاملاً خشک شده و باید آن را آبیاری کرد اما همانطور که گفته شد این خشکی خاک نباید بیش از اندازه طولانی شود. زیرا پتوس به کمبود آب حساس است.
در زمان آبیاری دقت کنید که حتماً آب در خاک نفوذ کافی را داشته باشد یا به اصطلاح زهکش خاک مناسب باشد تا آب به میزان کافی به ریشه ها برسد و در سطح خاک راکد نماند. چنانچه مشاهده کردید که رنگ برگها به سمت تیرگی می رود، این نشانه کمبود آب بوده و باید گیاه را آبیاری بیشتری کنید.
خاک پتوس
بهترین خاک برای پتوس خاکیست که دارای مواد آلی کافی و مناسب باشد. خاک برگ خاک بسیار مناسبی برای این گیاه است زیرا مواد مغذی و آلی کافی دارد. رنگ این نوع خاک قهوه ای تیره می باشد. این خاک را می توانید به راحتی از مغازه های گلفروشی و یا لوازم کشاورزی و باغبانی تهیه نمایید.
نکته ای بسیار مهم در مورد پتوس
گیاه پتوس در کل گیاهی سمی می باشد. البته واژه سمی بودن در مورد پتوس در ارتباط با خوردن و تماس برگهای آن با مخاط داخلی دهان می باشد. البته سم برگهای پتوس به ندرت کشنده است مگر در صورت خوردن مقدار زیادی از برگهای آن که اغلب توسط کودکان و یا حیوانات خانگی انجام می گیرد. از نشانه های مسمومیت با سم برگهای پتوس می توان به حالت تهوع و استفراغ در کودکان و یا حیوانات اشاره نمود. علت این حالت وجود ماده ای سمی به نام کلسیم اوکسالتس می باشد. یکی از بهترین راه ها برای کاهش چشمگیر اثرات مسمومیت با سموم اغلب گیاهان، نوشیدن مقدار زیادی شیر می باشد. زیرا شیر سبب خنثی کردن بیشتر سموم می شود و تأثیر مسمومیت را به شدت کاهش می دهد. البته این راهکار حالتی اولیه داشته و بهتر است در صورت مسمومیت با سموم گیاهان بلافاصله به مراکز درمانی مراجعه شود.
آفات و بیماری های گیاه پتوس
پتوس در کل گیاهی بسیار مقاوم در برابر عوامل بیماری زا و آفات می باشد. در نتیجه خیلی شاهد بیماری و آفت در این گیاه نیستیم. اما ممکن است در برخی اوقات روی برگهای پتوس شاهد حشره mealybugsیا شپشک آردی باشیم. یکی از راهکارهای از بین بردن شپشک آردی آغشته نمودن برگهای پتوس با مقدار کمی الکل می باشد. بهتر است هر هفته از نزدیک به برگها و ساقه های پتوس با دقت نگاه کنید تا در صورت ابتلا به هر نوع بیماری و یا آفات، بی درنگ متوجه آن شده و از گسترش آن جلوگیری کنید. به جز شپشک آردی، آفات دیگری را نمی توان در پتوس مشاهده کرد زیرا همانطور که گفته شد این گیاه بسیار مقاوم و بادوام می باشد.
زرد شدن برگهای پتوس
یکی از مشکلات عمده بیشتر خریداران پتوس، زرد شدن برگهای این گیاه می باشد. از دلایل عمده این وضعیت می توان به آلودگی قارچی، پوسیدگی ریشه و یا آلودگی باکتریایی برگها که البته به صورت نقطه ای است اشاره نمود.
از دلایل اصلی پوسیدگی ریشه پتوس می توان به ماندن آب به مدت زیاد در خاک اشاره نمود. راه حل این معضل، زهکشی مناسب (البته نه زهکشی خیلی زیاد) برای خاک اشاره کرد که سبب تخلیه آب اضافی در خاک می گردد. از نشانه های پوسیدگی ریشه گیاه علاوه بر زرد شدن برگها می توان به سیاه و نرم شدن ریشه و بوی نامطبوع آن اشاره نمود.
البته نباید زرد شدن برگهای پتوس در اثر کمبود نور را با زرد شدن در اثر پوسیدگی ریشه اشتباه گرفت. به آلودگی قارچی توجه بسیار زیادی داشته باشید. زیرا به سرعت در گیاه انتشار یافته و سبب از بین رفتن سریع گیاه خواهد شد. در صورت زرد شدن برگهای پتوس، برگهای زرد را از گیاه جدا کرده و ساقه اصلی و ساقه های فرعی گیاه را با میزان کمی الکل ضدعفونی کنید.
حتماً دقت بسیار زیادی داشته باشید که آلودگی قارچی را سریعاً متوقف کنید زیرا اگر به ریشه گیاه برسد، تقریباً دیگر کار از کار گذشته و امکان نجات گیاه به صفر خواهد رسید.
نوسانات دمایی زیاد (گرم شدن و سرد شدن ناگهانی دما) شوک حرارتی شدیدی را به گیاه وارد کرده و موجب آسیب دیدن پتوس می شود. پس دقت کنید که محیط نگهداری پتوس از دمای مناسبی برخوردار بوده و دچار نوسانات شدید نشود. بهتر است گل پوتوس در مجاورت دربها و پنجره هایی که زیاد باز و بسته می شوند، قرار نگیرد. بهترین مکان برای این گیاه گوشه های اتاق و در مجاورت دیوار می باشد.
چنانچه پتوس دچار کمبود آب شود، جهت جلوگیری از اتلاف آب و رطوبت، تعدادی از برگهای خود را می سوزاند تا تعداد برگها کم شود و گیاه دچار شوک کم آبی نشود. ریشه های گیاه باید سفید رنگ باشد که نشانه سالم بودن ریشه است. چنانچه ریشه های گیاه قهوه ای و سیاه باشد نشانه پوسیدگی در ریشه می باشد. اگر مشاهده کردید که ریشه گیاه در گلدان بیش از اندازه متراکم شده، باید اقدام به تعویض گلدان و جایگزینی آن با یک گلدان بزرگتر کنید. دقت کنید که برگهایی که بیش از اندازه زرد شدند را حتماً از گیاه جدا کنید. بهترین موعد برای قلمه زنی پتوس اسفند ماه می باشد.
نشانه های ایجاد تنش در پتوس
زرد شدن برگها
دلیل عمده این معضل افراط در آبیاری و یا کمبود آبیاری گیاه می باشد.
افتادگی برگها و ساقه های گیاه
دلیل عمده این مشکل خشک شدن بیش از حد گیاه در نتیجه ی از دست دادن رطوبت آن می باشد.
کم رنگ بودن رنگ سبز برگها
دلیل اصلی این مشکل کمبود نور مناسب برای گیاه است و باید پتوس را به مکانی با نور بیشتر منتقل کرد.
رنگ پریده بودن برگها
دلیل این معضل دقیقاً بر عکس مشکل فوق می باشد. یعنی در این حالت گیاه در نور بیش از حد قرار دارد و باید آن را به مکانی با نور کمتر و ملایم تر انتقال داد.
ایجاد زخم های سفید رنگی روی گیاه
دلیل بروز این مشکل، آفت زدگی گیاه می باشد و برای رفع آن باید از سموم آفتکش البته به میزان مناسب و کاملاً بر طبق دستور العمل مندرج روی جعبه عمل نمود.
ایجاد نقاط قهوه ای روی برگها
دلیل ایجاد این مشکل آبیاری بیش از اندازه گیاه است. حتماً بین دو آبیاری خاک گیاه باید کاملاً خشک شود. ماندگاری زیاد آب در خاک سبب پوسیدگی ریشه گیاه خواهد شد.
ایجاد چین و چروک روی برگها
دلیل اصلی این معضل مجاورت پتوس با هوای بیش از اندازه سرد است. سرمای زیاد سبب چروکیده شدن برگها خواهد شد. درنتیجه گیاه را بی درنگ به مکانی گرم تر منتقل کنید و البته بسیار دقت کنید که مکان مذکور بیش از حد گرم نباشد زیرا نوسان ناگهانی دما موجب ایجاد شوک حرارتی و آسیب دیدگی گیاه خواهد شد.
نظرات بازدیدکنندگان